Skip to content
Home » Blogg » Hvorfor er det så enkelt å ta opp forbrukslån?

Hvorfor er det så enkelt å ta opp forbrukslån?

Hvorfor er det så enkelt å ta opp forbrukslån

I løpet av de siste årene har det oppstått flere og flere artikler og tekster rundt forbrukslån. Det har hatt en større økning enn andre typer lån, noe banker i Norge får stor profitt fra. 

På en side er det bra at det er enkelt å ta opp forbrukslån, siden det senker barrieren for mange som har behov for det. På den andre siden sitter mange lånere og betaler høye renter, og det skjer stadig vekk at finansielt ukvalifiserte personer får godkjent forbrukslån, selv om bankene burde sett at de ikke er i stand til å håndtere avdragene. Hvorfor er det egentlig så enkelt å ta opp forbrukslån?

Mer effektive løsninger tilbys

Før i tiden var det få som visste mye om forbrukslån. De måtte gå til banken, prate med en rådgiver, og vurdere situasjonen basert på informasjonen de fikk i løpet av den samtalen. Det var vanskelig å finne og regne ut noe selv. 

Nå har det derimot blitt enklere å gjøre egen research før man tar opp forbrukslån, gitt den teknologiske utviklingen som foregår i finansbransjen. Noen selskaper har begynt å tilby mer og mer effektive løsninger for låntakere. Lån for deg er et av selskapene med fokus på lånemarkedet som har opplevd bra vekst i år, og som har gjort det enklere for låntakere å ta opp forbrukslån, blant annet med en forbrukslån kalkulator som de har satt opp. Med denne kan man finne ut hvor mye lån man kan ta opp, hvor mye det vil koste og enkelt be om tilbud fra flere banker om forbrukslån. 

Det finnes altså noen positive grunner til at det har blitt så enkelt å ta opp forbrukslån. Nedenfor skal vi gå mer inn på den litt mørkere siden av temaet. 

Forbrukslån er en god inntektskilde for bankene

En av de største inntektskildene for en bank er renten de krever for å låne ut penger. Dette betyr at jo høyere rente de kan gi til flere, jo mer vil de tjene. 

Dette fører til at måten de markedsfører seg ofte er veldig direkte og lokkende, med et ønske om å friste folk til å påta seg lån for å oppfylle drømmene sine. “Reis på chartertur til Kreta” eller “Skaff drømmebilen nå.” 

De store fordelene ved å ha mer fleksibilitet kommer godt frem i reklamene om forbrukslån, mens ulempene og de høye rentene blir nedtonet. Når du skal søke forbrukslån er det derfor viktig å være kritisk; du bør vite at det ikke bare er du som vil prøve å oppnå noe med å ta opp lånet – det vil bankene også. Forbrukslån har sin plass for de som har god nok kontroll på økonomien sin, men kanskje det rett og slett har blitt for lett å få det godkjent.

Fordelsprogram

Videre har det blitt vanlig praksis for banker å gi kredittkortkunder muligheten til å bli del av fordelsprogrammer som de tilbyr. Når kundene bruker kortet til å betale for ting de kjøper, så oppsamler de poeng som de for eksempel kan bruke til å kjøpe seg flybilletter, få drivstoffavslag, eller få rabatt hos utvalgte butikker. I tillegg får de ofte en oppstartsbonus i form av noen rentefrie måneder; betaler de ikke ned kredittkortgjelden de samler opp i løpet av denne tiden, derimot, så må de betale renter for disse månedene også. 

Hvis man holder bra styr på pengene sine så er slike fordelsprogram og bonusordninger en flott måte å spare penger på. Det er derimot mange som ikke har så god kontroll på økonomien sin, og det er disse som lider, mens bankene og de penge-kloke nyter godene. 

Kredittkort er, som alle andre ting, en måte for noen å tjene penger på (bankene), og virksomheten går ikke rundt hvis de kun driver og gir bort bonuspoeng og rabatter uten at de får inn nok inntekter. Som nevnt ovenfor, så kommer disse inntektene fra rentene folk må betale når de ikke har mulighet til å betale regningene tidsnok. 

For å konkludere, så er det fantastisk at vi har aktører som tilbyr forbrukslån. De gir oss mange flere muligheter enn vi ville hatt uten dem, om det kommer til å kjøpe hus eller lagre penger på en trygg måte. Samtidig er det viktig at vi også er kritiske når vi går til de for å søke lån.